neděle 3. ledna 2010

Problémy Franse Verhoevena (BMW 450)


Frans Verhoeven, který měl našlápnuto na skvělý Dakar a těšil se jak na novém BMW prožene přinejmenším kolegy v kategorii 450, měl včera vážné problémy. Zajímalo mě, co se mu stalo, protože měl "technický problém" už na spojovačce, kde nabral půlhodinovou ztrátu, kterou dohnal tak, že dnes startoval z desáté pozice. Podle všeho je příčinou jeho potíží pěna, která se používá uvnitř nádrží, aby se benzín nepřeléval zleva doprava a zepředu dozadu - a neměl tím těžiště motorky. V jeho případě šlo o jakési kuličky, my jsme například v našem hummeru měli v nádrži takové desky ze stejného materiálu. Jenže - benzín používaný v Argentině zareagoval s materiálem té výplně a rozpustil ty kuličky, na což reagovalo vstřikování jeho BMW asi jediným způsobem, jak reagovat mohlo - a motorka chcípla. BMW 450 je totiž stříkačka. Není to tak moc neobvyklé, koneckonců první motorkou se vstřikováním byla Touratech F650Rallye v roce 2002 (pokud si dobře pamatuji), protože tovární schalberova F650RR měla ještě karburátor. Každopádně Frans Verhoeven musel vyřešit problém s ucpaným vstřikováním, pravděpodobně vypustit benzín a natankovat nový (a nejspíš dostat zbytky pěny z nádrží) a dohnat ztrátu.
Aktualizace - přikládám informační obrázek (zdroj AdvRider) a mimochodem, z desátého místa startující Verhoeven se vůbec neukazuje na průjezdních kontrolách trackingu. Možná další problémy?

4 komentáře:

Firestone řekl(a)...

S tou výplní nádrže to zní zajímavě... Nevíte náhodou, na jakém principu ty přídavné látky fungují? Jestli třeba mění charakteristiky paliva při mísení (hustota, din./kin. viskozita, ...), aby potom nebylo palivo tak "neposedné".

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

Funguje to jako houba. Prostě se tam nalije benzín a třeba při polovině nádrže v ní nic nešplouchá. Je to všechno nasáklé v tom materiálu ale přitom to normálně teče ven hadičkou. Nemění to myslím nic, je to prostě taková houba. Ale nesmí se to rozpustit, to pak je problém. My jsme to kupovali tuším u Křenka, zkuste prohledat jeho web a určitě to najdete. V motorkách se ale používá trošku jiná forma stejného materiálu - s nižší váhou. Ono to trošku zmenší objem nádrže a ta forma kuliček je lepší kompromis. Někde najdu fotku, mám řez nádrže.

Firestone řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Firestone řekl(a)...

Dobrá, díky za info a za případné foto.
Dle popisu to teda vypadá na porézní výplň prostoru nádrže, skrze kterou protéká palivo. Šikovné :)