pondělí 18. ledna 2010

Vrátí se Dakar 2011 do Afriky?


Podle článku Daniela Costy z Webventure ano. V článku se uvádí, že Etienne Lavigne, ředitel Dakaru, dostal oficiální pozvánku pořádat Dakar od Tuniska, Libye a Egypta. Ovšem jedním dechem dodává, že také přišly oficiální pozvánky pořádat Dakar opět v Argentině a Chile. Lavigne prý v rozhovoru řekl, že se teď chce vrátit domů, trošku si odpočinout a pak teprve přemýšlet o tom, co bude příště. Zájem o pořádání Dakaru v jižní Americe má především VW. Kris Nissen přímo prohlásil, že region Argentiny a Chile je pro ně extrémně zajímavý vzhledem k potenciálu, který místní trh nabízí pro jejich značku a preferovali by tedy závod tam, kde mohou lépe prodávat auta. Podle ohlasu posádek aut, je zřejmé, že se jim líbí závod v jižní Americe. Piloti motocyklů by preferovali Afriku. Každopádně - podle článku - je Dakar takový kočovný závod a ani v Africe se nejezdil stále na stejném místě a stejnou trasou. Takže by bylo možné ho pořádat každé dva roky jinde - i na jiných kontinentech. Ředitel závodu na závěr poznamenal,. že má výborné kontakty v USA a skvělé závody se dělají také v Asii.
Myslím si, že to tak nějak dopadne - každé dva roky to udělají jinde. Mauritánii a Senegal asi můžeme zapomenout, tam je to myslím skutečně nereálné. A tím padá i Maroko, které bez těch dvou zemí nemá smysl. Alžírsko je izolované a oblasti jižně také. Takže Tunisko, Libye a Egypt by byly zajímavá volba a zejména duny v Libyi.. Uvidíme...

2 komentáře:

Petra Fleischmanová řekl(a)...

Afrika
- je velmi chudá, velmi extrémistická, velmi nebezpečná.
Afrika
- je velmi krásná.

V Argentině i v Chile je méně nemocí a pro závodníky je relativně bezpečněji.

Samozřejmě všichni víme, kde PARIS a DAKAR leží.

Ovšem taky víme, že koloniální epocha už skončila.

A o tom to je.

ZMĚNA JE ŽIVOT !!!
PF

michal řekl(a)...

Keď popustíme uzdy fantázii, môžeme sa dopracovať k obrovskému množstvu destinácií a kombinácií kde a ako Dakar jazdiť. Trochu som nad tým špekuloval už začiatkom roka 2008 po zrušení Dakaru:
http://offroadsport.blogspot.com/2008/01/had-sa-nhrada-za-dakar-zn-srne.html
http://offroadsport.blogspot.com/2008/02/dakar-v-eurpe-dakar-v-amerike-o-afrika.html
Teraz keď sa hovorí o striedaní miest konania mi napadá ďalšia varianta: dva ročníky v overených destináciách a tretí ako bonus v nejakej exotike. 2011 + 2012 Afrika a 2013 Austrália. Potom zas 2014 + 2015 Južná Amerika a 2016 Čína + Mongolsko. S tým, že pretekári ktorí by sa zúčastnili dvoch "klasických" ročníkov by dostali zvýhodnené štartovné na ten tretí. Alebo naopak? Každopádne, špekulovať sa dá veľa a veľa... :-)