neděle 18. ledna 2009

*** S O U T Ě Ž ***

Jak jsem slíbil, máme tady malou soutěž pro čtenáře našeho blogu. Zúčastnit se může úplně každý ale ceny nebudeme posílat do zahraničí, pouze na české adresy. Takže kdyby vyhrál někdo ze čtenářů třeba z Číny, tak mu cenu pošleme třeba k rodičům nebo ke kamarádům doma. Losovat bude absolutně nezávislý člověk, vybereme třeba někoho na tiskovce, kdo tam před zraky žurnalistů ty ceny vylosuje, aby to bylo jasné a nezmanipulovatelné.
Jaké jsou ceny? Domluvili jsme se s Martinem, že dáme asi pět cen, včetně martinova dakarského dresu, nějaké týmové oblečení, yamaha originál týmové ceny apod. Zkrátka něco, co vám připomene tuhle rallye. Já tam přidám nějaké dakarské samolepky a ke každé ceně dáme kus originálního roadbooku ze speciálky, takže prostě bude to něco, co by chtěl mít doma každý fanda Dakaru.
Jestli jste dostatečně připravení, tak se můžete dát do toho. Tady je několik otázek. Ti, kdo četli pozorně zpravodajství a blog, nebudou mít žádné potíže odpovědět. Z těch odpovědí, které budou nejpřesnější, vylosujeme vítěze. Není potřeba zatím posílat žádné adresy, kam chcete ceny potom poslat, jen telefon a mail (oboje je nutné) a my se ozveme a domluvíme s těmi, kdo budou vylosovaní. Pokud zjistíme, že dotyčný nereaguje, cena propadá pro dalšího vylosovaného. Uzávěrka soutěže je v úterý 20. 1. 2009 ve 12:00hod našeho času.
Odpovědi na následují otázky pošlete mailem na adresu: soutez@martinmacek.com a do předmětu zprávy napište SOUTEZ.

Soutěž uzavřena - během odpoledne zveřejním správné odpovědi s vysvětlením!
1. Vaše jméno a příjmení, město, telefon, e-mail (případně ICQ, Skype...)

2. Slovo YAMAHA je název výrobce motocyklů (mimo jiné) ale co to je? Město? Hora? Osoba?

3. Ve které z uvedených zemí se nikdy v historii nejela rallye Dakar? Alžírsko, Nigérie, Libye, Mali, Senegal, Niger, Guinea, Namibie, Chile, Kongo, Mauritánie.

4. Ve kterém roce havaroval na motocyklu Fabrizio Meoni a ve které to bylo etapě?

5. Ve kterém roce vyhrál závod v kategorii motocyklů jezdec na stroji Yamaha poprvé a kolikátý to byl ročník?

6. Který údaj nepoužívají posádky a jezdci při jízdě v rychlostní etapě: kurz, vzdálenost, souřadnice, směr, rychlost?

7. Jak se jmenuje papír, ve kterém má jezdec popsanou trasu etapy? Uznáme oba používané termíny.

8. Jak se v popisu trasy od pořadatelů označuje přesně to místo, odkud je platné nějaké omezení rychlosti - například průjezd vesnicí?

9. Kam měl odbočit Martin na trase etapy Copiapo-Copiapo na 110,54km?

10. V jakém směru měl jet Martin v etapě Santa Rosa De La Pampa - Puerto Madryn na 124,62km - uveďte přesný údaj ve stupních.

11. Jak se říká bodu (anglický termín), který musí závodníci na cestě najít a projet a za jehož neprojetí je výrazná časová penalizace?

12. Kolik litrů vody měl během speciálů Martin celkově k dispozici?

13. Jak se jmenují obě zařízení, kterým je možné vyslat rádiový signál v nouzi - nepočítáme mezi to signál telefonu.

14. Ve kterém dopravním prostředku zahynul zakladatel rallye Dakar a byla ten rok rallye ukončena předčasně?

15. Co letos znamenala růžová barva podkladu startovního čísla u motocyklů?

16. Pokud chce závodník na motocyklu předejít defektům na velmi podhuštěné pneumatice, která je potřeba pro jízdu v písku, namísto duše použije co?

17. Směli všichni tito piloti R. Gordon, C. Sainz, N. Roma a T. Tomeček použít systém dofukování pneumatik za jízdy?

18. V poslední, tedy 14. etapě, změnil Martin jednu výraznou část své výbavy. Která to byla?

19. Pro přestavbu sériového enduro motocyklu na dakarský speciál se používá takzvaný "rallye kit" od různých výrobců. Kterou součástku tento kit pro motocykly Yamaha WR450F nikdy neobsahuje: nádrž, palubní deska, uzávěr nádrže, sedlo, laminátový překryt kokpitu, GPS, tripmaster, roadbook, ovládací tlačítka na řídítka, zadní koncové světlo.

20. záludná otázka na závěr - co měl Martin napsáno na čepici na podiu v Buenos Aires při závěrečném ceremoniálu?

40 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Ta fotka, to předpokládám že si ty TomeTT. (podle té láhve v ruce) :-) Stylové pracovní prostředí.

Anonymní řekl(a)...

Teda, to jsou občas špeky, snad to do uterka nějak zmastim :)

Anonymní řekl(a)...

Moc pěkný otázky, Tomáši, moc pěkný. Já budu muset ještě počítám tak ročník, dva všechno sledovat a studovat a pak! Pak možná... Ale i tak díky za všechno. Já už jsem si tady na těch stránkách odměn vybrala vrchovatě :-). Ivana

Anonymní řekl(a)...

Je to těžký jako prase..asi si budu muset celej blog a nejspíš i půl celýho internetu přečíst znova.. :))

Anonymní řekl(a)...

:D Hezký jsem myslel, že jsem docela v obraze a vypadá to, že jsem spíš v háji! :D No zamakám na tom. Michal "Hiff"

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

Není to těžký. Máte internet ne? Chtěl jsem abyste trošku museli hledat o historii dakaru, pak prohlídnout znova všechny fotky a pak pročíst pár příspěvků co jsem psal. Není to těžký, jak pochopíte kde hledat, je to snadný. Dá se to celé odpovědět s použitím tří webových stránek.
Mimochodem, už tady mám jednu odpověď a je zcela správná!

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

Odpověď prvnímu v komentářích - ano, někdo na titulní stránce něco psal, že tady nemám fotku, tak to napravuju...

Anonymní řekl(a)...

Tomáš: to je od Martina,ta správná odpověď,ne?! :-)No, zkusim si k tomu teda sednout. Iv.

Michal "Hiff": to teda sedí!

Anonymní řekl(a)...

Apoň kdyby to bylo Tomáši, rozdělený trošičku - něco pro začínající fanoušky a "znalce", něco pro pokročilé něco pro starý bardy! Co nápověda, 50:50, přítel na telefonu, na mailu, a-b-c. No jo, tak ne.:-) Teď v TV ukazovali Dakar, ale jen Macháčka, no zaslouží si to, ten má snad taky zlomenej nos, jako "švédská princezna" - taky velký obdiv. Iv.

Anonymní řekl(a)...

Hmmm, náročnost této soutěže si nezadá s Dakarem! Ale už na tom dělám a snad to do toho úterý nějak zmastím ...

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

Cooo? Nápověda na telefonu? No tak to teda ne. Je to fakt snadný. Poradím jen jedno - hledejte na internetu, existuje taková věc jako wikipedie a polovina těch složitých je vyřešená a ještě si něco zajímavého počtete. Taky stačí prohlédnout to první DVD s historií dakaru co vychází za 50Kč na benzínkách, tam jsou ty samé odpovědi taky. A to ostatní je tady u nás.

Anonymní řekl(a)...

No, Tome, možná že v tom právě spousta lidí bude hledat něco složitějšího..včetně mě.. :)) Každopádně, než se nervovat, už sem to taky poslal..uf..

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

Chodí odpovědi, nechvátejte, nejde o čas, je jedno, jestli přijde první nebo poslední ale když tam budou výsledky se 100% správných odpovědí, tak budeme losovat jen z nich a ty s 80% se do slosování nedostanou. Přečtěte si to pozorně, najděte si fotky na netu, podívejte se pozorně. Je tam pár chytáčků. Takový to co měli závodníci na trati - všechno rychlá a na konci léčka :)

Anonymní řekl(a)...

Už se nedá nic dělat, neměl sem už nervy a poslal, předpokládám že tam mám něco blbě.. :))

Anonymní řekl(a)...

Tomáši, děkuji za radu. Asi dneska nepůjdu spát, je to fakt zajímavý, teď jsem si četla o Meonim, to je smutný čtení. A co všechno jsem se nedozvěděla o yamaze! Iv.

Anonymní řekl(a)...

Některé otázky jsou opravdu záludné i když tak nevypadají. Michal #5

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

Chodí správné odpovědi. Vesměs. Ten záludnej chyták asi nebudu hodnotit.:) je to jako letos na dakaru, nechám vás vysmažit a pak tu otázku vypustíme :) Ale vážně - napovím, to co veze jezdec na zádech není všechno, někde je ještě něco podobného. Já se ptal na součet těch dvou. Víc neřeknu.
A nápověda na tu druhou těžkou - podívejte se na auta jezdců, na která se ptám. Auta. Na fotky se podívejte. Podívejte se na kola. Podívejte se pozorně. Uvidíte rozdíl. Pak odpovězte. :)

Anonymní řekl(a)...

V roce 2007 měl Martin nad startovním číslem YAMAHA ...www.a3kit.com či co a www.touratech.cz, proč letos ne? Na boku jsem to samozřejmě zaregistrovala.//je to těžký, né že né. Iv.

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

Iv: teď nechápu, nad kterou otázkou hloubáte. Jestli to mělo být k té 18. tak jsem mluvil o poslední etapě ročníku 2009, změnil něco oproti těch předchozím letošním etapám. Něco, co je vidět hned. :)

Anonymní řekl(a)...

Ještě, že zítra startuju až v 12:00!! :D Jedna jediná... "Hiff"

Anonymní řekl(a)...

tomáš: nene, já nad žádnou otázkou nehloubám, jen se do toho víc a víc a víc nořím a pořád na něco přicházím, už jsem si k pc přinesla nějaký jídlo a pití a otázka moje se vztahovala k fotogalerii z roku 2007 ... tak jsem se ptala, proč v roce 2007 reklamy na štítu Martin měl a v roce 2009 ne.//
18. otázka je mi jediná jasná :-), to mu sluší mnohem víc. Iv.

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

Aha, tak to jo :) Proč tam neměl reklamy - no já nevím, je to jeho věc. Ta A3 to je reklama firmy, co mu dodala ten kit v tom roce, měl to za lepší peníze, když pojede jako s jejich reklamou a naše to samé - koupil si materiál a celou práci jsme mu dělali zadarmo jako sponzoring za reklamu. Letos - naší reklamu má na autě a na motorce třeba myslel, že tam bude mít reklamy od yamaha týmu, nevím, trošku nás to mrzelo, protože když to jel natáčet do televize, tak nalepil starou nálepku na roadbook ale v soutěži tam nic neměl. Asi tam dává reklamy jen těch firem, co mu dali vyloženě peníze. Fakt nevím. Na boku měl starou hnědou týmovou samolepku, ta tam moc hezká nebyly, kdyby jen řekl slovo tak jsem mu dodal perfektní řezanou grafiku v jeho stylu na martinmacek.com. Je to s ním někdy těžký.

Anonymní řekl(a)...

Končim! Já jdu totiž ráno do práce!!! Hodně štěstí všem účastníkům této vtipné soutěže :-). Iv.

Unknown řekl(a)...

ak tohle je pro me poradnej naklad, nepatrim mezi znalce tokovych soutezi a proto se nezucastnim, ale pro sebe jsem je napsal a pak se nekde v koutku budu stydet, priste to urcite bude lepsi /ty me znalosti/, nebyl by problem si vsechno bajit pres internet, ale tohle ja nechci. Jsem rad ze jsi sem dal Tomasi svoji fotku.Moc ti dekuju za super info i komentare i me to pomohlo lepe videt deni kolem Dakaru, jsem sice motorkar, ale tady jsem se diky tobe dovedel spoustu zajimavych veci. Martinovi napisu extra na jeho mail. Fotky jsou super, musi to byt pro vsechny uzasny zazitek, stat na rampe na konci tak tezkeho zavodu, moc jim to vsem preju, at je takovych koncu vic a vic.

Anonymní řekl(a)...

Tomáši a kdy to má uzávěrku? Už to mám skoro dopilovaný ale nechci to uspěchat. Už jsem si i stáhnul návod jak číst z itineráře i s tou tabulkou všech možnejch značek. Aneb pro to dělat jednoduše... :D "Hiff"

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

Jarek: ty historické věci skoro nikdo neví a chtěl jsem, abyste si přečetli něco o historii dakaru nebo se podívali na to DVD. Takže naopak - hledejte na internetu.
Ty ostatní věci, včetně značek, jsou tady v blogu a v galerii. nemusíte nikam chodit nic stahovat. Všechno ostatní se dá najít tady a v galerii. O navigaci jsem psal podrobně, stačí ten článek najít...

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

Hiff: Uzávěrka soutěže je v úterý 20. 1. 2009 ve 12:00hod našeho času.

Anonymní řekl(a)...

Největší ořech je huštění za jízdy, ale dá se to taky najít jen to trvá. Tomáš už napověděl hodně moc kam koukat.

Anonymní řekl(a)...

Jo huštění podle obrázku mi přijde dost ostrý, zvlášť když se dá hustit bez toho aby to bylo vidět (nábojem kola) bez použití hadice vedoucí z karoserie.. :) Ale odpověď je jasná, jinak by se na to TT neptal! :D "Hiff"

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

Jasně, nejde o to, jaký systém použijí ale jestli to mají nebo ne. Zase - bylo to v blogu zmíněný...

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

Odpovědi chodí, je vidět že vás to zaujalo. Nebudu posuzovat přísně, kromě jedné jsou ve všech nějaké chyby, takže když si nejste jistí s jednou nebo dvěma odpověďmi, tak to neřešte, napište co myslíte. Je téměř jisté, že losovat budeme ze všech odpovědí, protože jich není zase tolik a jak říkám - skoro každý se někde spletl. Nejvíc se dělá chyba v těch zemích, kde se jel Dakar...

Anonymní řekl(a)...

tohle mi neco pripomina, neni to nahodou nejtezsi anketa sveta :-)
otazky jsou tezke ake najak zarucime aby podminky splnilo dostatecne mnozstvi lidi :-)))

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

to jsem psal předtím, nechám vás vydusit a až tak prvních 20 pošle odpovědi, tak sem dám nápovědu :)
Budeme losovat i z těch, co mají chyby. Alepoň 75% by to chtělo...

Anonymní řekl(a)...

Doufam ze po uzaverce sem napises spravny odpovedi

Anonymní řekl(a)...

Tak jsem hladal více jak 4 hodiny tady na blogu a na internetu, ale odpověď na otázku s dofukováním pneu jsem fakt nenašel... :-( Tak nic...

Anonymní řekl(a)...

Hm, já už nejsem schopná hledat kam měl Martin jet a kam odbočit ...HLAVNĚ ŽE DOJEL DO CÍLE, padaj mi víka, včera, teda dnes jsem hledala do 2:30. I v popisu kitu jsou nějaký nějaký nesrovnalosti. No nic, zítra se, tomáši podívám, jestli už nás budete považovat na dostatečně vydušený a jestli je nějaká nápověda a uvidím. Dneska už na to nevidím a zítra už v práci musím udělat,mj. aspoň malou fotoreportáž do zpravodaje. Ale jinak mám všechno :-). Iv.

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

Ale - dofukování tady 100% bylo, jen to chce hledat :)
Kam měl odbočit - to jsem fakt napovídal hodně. Nevadí. Víc jak 15 správných bude stačit. POšlete co máte.
Správné odpovědi s podrobným popisem v čem jste nejvíc chybovali zítra napíšu. Zatím se chybuje především v tom, co bych nikdy neřekl. Naopak to, co považuju za docela těžký, odpovídáte jak zkušení profíci. Překvapivé. Zatím tady je asi 30 správných (tedy víc než 75% správných) odpovědí. Asi 5 je úplně bez chyby, někde jen drobnost a někde to kazíte tou otázkou předposlední, kterou považuju za fakt snadnou.

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

Soutěž uzavřu ve 14:00 a hned napíšu co a jak tam mělo být. Ještě mi volali lidi že nestíhají, jednomu nešel internet a jede někam připojit se na wifi apod. Takže 2h navíc dost :)

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

Omlouvám se, měl jsem návštěvy a nějakou práci. Jdu na to...

Anonymní řekl(a)...

Škoda, že se to neprodloužilo o 5 hodin. Musím asi na ty stránky denně :-( Ceny byly super zajímavé, tak gratuluju výhercům.
Ondřej.