úterý 13. ledna 2009

Etapa 10 - téměř polední aktualitky

Protože se pořád nic neděje, start je sice v 7h místního času ale než něco uvidíme, tak to bude určitě ještě trvat, tak jsem volně přeložil něco zajímavostí z dakar.com, třeba pro ty, kdo nevládnou dakar.com jazyky - tedy francouzsky, španělsky, německy a anglicky.
Dakarský závod navštěvují celebrity, o návštěvě chilské prezidentky už bylo řečeno ale zajímavé je, že včerejší etapu sledovali dva bývalí piloti F1. Jacques Lafitte a René Arnoux. Jacque Lafitte (možná vám fonetický přepis připomene kdo to je víc - žak lafit), už na Dakaru i startoval, v roce 1988 odstoupil ve čtvrté etapě. Z dnešního pohledu přijde neuvěřitelné, že jel na Dakar s vozem PORSCHE. Druhý pilot (neznal jsem to jméno, našel jsem na wikipedii že nejezdil občas špatně, nějaké to první místo se tam najde ale byl v týmu s A. Prostem a měli obrovské neshody kdo je v týmu jednička a kdo dvojka), tak ten prý je úplně fascinovaný atmosférou Dakaru a zájmem diváků a má chuť něco podniknout. Říkal že F1 bez diváků by byla nezajímavá a když vidí to nadšení diváků v Chile, tak má okamžitě chuť znovu závodit. Ale oba vyloučili možnost, že by jeli spolu v jednom autě. Prý by se moc báli, kdyby řídil ten druhý.
Zajímavá otázka padla včera po první etapě v poušti Atacama - novináři se ptali starých dakarských vlků, jestli se jim líbí víc Sahara nebo Atacama. Nikdo z dotázaných nedokázal říct přesnou odpověď, jednoznačně to nebo to. Duny Atacama byly pro všechny náročná zkouška a úžasná zkušenost. Dubois odpověděl ve smyslu že je to mnohem náročnější ale taky mnohem hezčí v jižní Americe. Eric Coquelois odpověděl že je to jako kdyby se někdo zeptal, jestli by si měl vybrat jestli má radši tátu nebo mámu. Říkal ale že to není písek, že to je prach a nedá se předpovídat jako písek. Alfie Cox, známý jihoafričan, který nyní jede v bugině (ale známe ho jako motocyklového jezdce) říkal, že Atacama je trošku zarostlá, není to totálně jen nebe a písek a že v dunách jsou kameny. Ale duny jsou větší, mnohem větší a delší a vyšší výjezdy než v Africe, kde jsou ale prudší.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Nahodou jet Dakar s Porsche nemusel byt tehdy tak trhly napad. Jako maly kluk jsem jezdil jako divak do Porici nad Sazavou na zavody ME v autokrosu. Pravidelnymi ucastniky bylo nekolik Nemcu s Porsche, kteri se byli o nejvyssi pricky s ceskym jezdcem Hovorkou co jezdil nejprve s cervenym Broukem a pozdeji s modrym Subaru. V obou pripadech mel misto svetel namalovane oci, tak jsme mu rikali "Vocovka". ... no nic ... takove rozptyleni pro pametniky ;-)

michigan

Anonymní řekl(a)...

Tome, když na to koukám a čtu to, tak jsem strašně nafoukanej, jakého mám šikovného kluka. Díky. Táta

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

Táta: no konečně, že taky začneš sledovat co píšu :) Dík!

Anonymní řekl(a)...

Porsche dakar jely třeba i s Jacky Icxem za volantem, v Rothmans barvách , a vůbec ne špatně, i když na konkrétní výsledek si už nevzpomenu.¨
Btw. jestli máte to první DVD, co teď o Dakaru vyšlo, asi jste se divili stejně jako já, s čím vším se tehdy jezdilo :)

maRRek

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

To první fakt nemá chybu. Jak to tam mastí v písku s těma kachnama, no to je fakt skvělý