středa 7. ledna 2009

Etapa 05 odpolední zprávy III

Pokud si všímáte na online trackingu že chybí časové údaje u Desprese, tak ty průjezdy kilometrovníků jako 31., 102. nebo 170. - to jsou elektronicky snímané body. Na CP jsou skuteční časomeřiči a proto se jeho časy objevují jen tam, protože mu nefunguje bedna pod GPS, která se jmenuje iritrack a která slouží k odesílání aktuální pozice (přebírané z GPS) přes satelit do organizačního centra a pro zpětnou komunikaci (hlasovou) s jezdcem. Nechápu dost dobře, jak je možné že toho mrtvého jezdce nesledovali. Na Dakaru v Africe, když byl jezdec na pár minut na místě, tak řídící středisko závodu okamžitě volalo přes iritrack co se děje a jestli je OK. Pokud neodpovídal, tak tam vyslali vrtulník. V Argentině je něco jinak...
Martin se nyní drží stále v první padesátce, na 301. km jel na 42. místě a 26. v dnešním pořadí ale je to velice zkreslené protože za ním jede spousta dalších. Dnešní závod bojuje Street s Lopezem, momentálne vede Lopez o šest minut. Amerika šílí, všichni viděli na jedné kontrole Streeta na prvním místě. Fretigne stále na třetím. Jordi Viladoms je nosič vody pro Comu, všímejte si jak jedou spolu. Coma teď projel 366. km na sedmém místě. Marchini bojuje a jede kolem 23. místa aby byl opět co nejblíže Fretignemu.

Marc Coma podle iritracku stáhnul během poloviny závodu asi 9 minut z původního zdržení 19 minut! A to v úseku, kde všichni ztráceli. Podle zprávy na Eurosportu byl ten mrtvý motorkář nalezený asi 15m od motorky, která byla v křoví, předtím komunikoval s organizátory, měl i vodu a když ho našli byl pod provizorním přístřeškem. Hlásil že mu došel benzín! Spekuluje se, že infarkt nebo něco takového. Nicméně poslal distress signál přes iritrack ale chybou organizace se zpráva o tísňovém signálu dostala do Argentiny až další den. Přitom jen kousek od něj předtím nakládali další motorku ale neviděli ho a je možné, že byl tou dobou už mrtvý.