pondělí 12. ledna 2009

Dakar 2009 - princezny dakaru

Protože je teprve odstartováno a nejsou žádné nové zprávy, napadlo mě že napíšu nějakou zajímavost o někom jiném pro tentokrát. A protože těch špinavých, zaprášených chlapů už bylo dost, tak to bude o zaprášené ženské :)
Když se řekne žena na Dakaru, tak se mi vybavují tři jména. Vlastně čtyři ale ta čtvrtá je vlastně skoro chlap a navíc nejezdila na motorce :) Jsou to v tomto pořadí - Andrea Mayer, Ludivine Puy a Annie Seel.
Andrea Mayer ze Švýcarska (většinou se u ní uvádělo že je z Německa ale měla německou závodní licenci ale švýcarské občanství) už asi Dakar opustila úplně ale určitě patří mezi určité milníky tohoto závodu. Narodila se 2. ledna 1968 a na Dakaru slavila obvykle své narozeniny. Pracovala jako odborná redaktorka několika motocyklových časopisů a v roce 1997 začala pracovat v BMW enduroškole v Hechlingenu jako instruktorka. Asi díky tomu se dostala do kontaktu s lidmi, kteří pracovali pro BMW Rallye Racing tým a stala se členem několika továrních účastí na Dakaru. Od roku 2001 pracovala rok pro KTM jako rallye profesionální jezdec, další rok si jí najmul tým Mitsubishi a v roce 2006 ukončila veškeré aktivity spojené s dráhou profesionálního závodníka, instruktory atd. Nejezdila vůbec špatně - na Dakaru byla 4x v cíli, 5x na Desert Challenge v Emirátech, 5x na Rallye Optic v Tunisu, 3x na Rallye Atlas v Maroku a 2x jela Rally Egypt. Totéž v autech - 5. místo na Dakaru 2004, 3. místo v automobilech T2, 5. místo na tuniské rallye 2003 a vítěz v dieselech, atd. V naší (celkem výrazně BMW) komunitě je především známá jako vynikající jezdec na továrních F650RR v době, kdy BMW vyhrávalo všechno a všude a v týmu s ní byli taková jména jako Jimmy Lewis, Nani Roma a především nepřekonatelný Richard Sainct.
Druhá zmíněná je Ludivine Puy. Sympatická francouzská policistka sice nejezdila proti Andree nijak oslnivě (a pamatuji si že Ivo Kaštan o ní jednou říkal nepěkné věci o jejím stylu předjíždění) ale byla to ikona, kterou si hýčkali. Letos na Dakaru není ale je klidně možné, že zase pojede. Tato (letos) 25-letá amatérská závodnice z Normandie je nicméně několikanásobnou mistryní Francie a Evropy v enduru a jistě nejen díky tomu, že byla přímo sponzorovaná největším sponzorem rallye Dakar v letech 2005-2006, společností Euromaster, byla doslova na každé fotografii.
A poslední závodnice, kterou chci zmínit, je Annie Seel ze Švédska. Důvod, proč jsem ten příspěvek vlastně napsal, byl rozhovor s Annie na včerejším Eurosportu. Měla (zase) zlomený nos a uražený celý předek přilby. Říkala že když takhle vypadá obvykle nějaká přilba, její majitel bývá tou dobou v nemocnici. Ona jede dál. Předloni jí motorka nakopla a trefila se hledím přilby přímo do laminátového překrytu kokpitu, letos asi to samé. Ale říkala že je to naprosto návykové, že je to vášeň která bolí ale nejde s tím přestat. Před pár dny byla v záběru na své KTM (protože ta motorka měla MecaSystem kit, vypadala zamaskovaná jako velké rallye ale nejspíš to byla nějaká 525), jak se snaží nastartovat a nešlo jí to. Ale je sympatická a lidi jí fandí. Narodila se ve stejném roce jako Andrea Mayerová - tedy letos jí bude 41 let, při své výšce 163cm a váze 54kg rozhodně obdivuhodné že má tu fyzičku na rallye a že to zvládá dobře. Také není profesionální jezdec, pracuje v marketingové firmě a občas jezdí jako průvodce pro adventure cestovku. Podle jejího webu vtipně nazvaného princezna rallye, má více než 15 zlomenin ze závodů ale nikdy to nevzdává. Mimochodem - jako první žena na světě zvládla v roce 2004 amatérský offroad závod Ironman - z Las Vegas do Rena, 500mil nonstop solo, v roce 2003 zvládla dojet na půjčeném Enfieldu do výšky 5305m v Nepálu (platný ženský rekord) a v roce 2002 dojela na podium v cíli Dakaru se zlomenou rukou, odřeninami a noci strávené v poušti po poruše spojky. Rozhodně dobrodružství se nevyhýbá. Podívejte se na fotky (zdroj různě z internetu), podle mě vám zpříjemní pondělní dopoledne.

Mimochodem, zdaleka to neznamená, že by na Dakaru nejezdily další ženy a že by nestály za zmínku. Kdo sledujete historii Dakaru, tak stačí připomenout třeba jméno Isabelle Jomini (Granada -Dakar 1996 na podiu v cíli). Prohledejte internet a budete překvapení.
A ta poznámka o čtvrtém jménu, které se mi okamžitě vybavuje - ano, je to Juta :)
A na doplnění, na fotce vpravo, ta modelka, tak to je Ludivine Puy...
Docela jí to sluší, když to porovnáte s tou fotkou na Dakaru :)

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

No jsou to pekny drsnacky ... ;-) .. za zminku stoji urcite i Luisa Elena Trucco co by jedina zenska za volantem zavodniho nakladaku c.531 ... a to jeste navic jedou jenom ve dvou. Co delaji kdyz dostanou defekt mi je zahadou.

michigan

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

No je to stejný jako když Annie Seel spadne motorka ze stráně. Prostě počká až někdo zastaví a pomůže jí :)
Jinak celý ten blog je víc o motorkách a tak jsem moc ty autařky neřešil.

Anonymní řekl(a)...

Nejak mi to nie je jasne...Ak Ludivine Puy ma letos 25 rokov (2009) a v roku 1992 bola majsterkou Francie v MX tak to mala 8 rokov???
vlado

Anonymní řekl(a)...

Trochu vedle Tome střílíš i s Juttou ... jela dakar na motorce a třeba její příjezd na rampu v cíli v 94tém je nezapomenutelnej, stejně jako příjezd na to samé místo prvního vítěze Cirila Neveu :-)

Co se blogu týče ... skvělá práce!

Hajnej

Anonymní řekl(a)...

No od některých bych teda snesl že mě "pojezdí".

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

Asi jo, napsal jsem to za hodinu dopoledne když jsem se nudil a čekal na nějaké zprávy...
Takže opravy - ten rok u ní je blbost, to je jasný. Získala tituly: dvojnásobný mistr evropy v enduru v roce 2007, mistr francie 2006 a 2005 a vícemistr francie v kategorii žen do 250 2T v roce 2004. A asi pět dalších titulů.

K té Jutě - vím že vyhrála v roce 2001 ale nevěděl jsem že na motorce. Měl jsem napsat, že neřeším autařky a ženský co vypadají málem jako chlapi :)

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

Opravil jsem to a napsal tam že Puy je mnohonásobná šampionka...
Jinak fakt jsem myslel, že Juta na GS nikdy do cíle nedojela ale že dojela Rallye faraonů ale fakt, ona tam byla. Tak dobře, beru zpět ale stejně je to chlap převlečenej za ženskou. Viděli jste jí jak zvednula sama tu nápravu jak prorazili to kolo? Mám to někde nahraný. Žádný hever, Juta to popadla a šup, kolo bylo venku :)