středa 14. ledna 2009

Bivak no. 10 - noční informace a zrušení etapy 11

Bohužel se nemůžu spojit ani s Martinem ani jeho manažerem a tak nemám úplně přesné zprávy co se dnes dělo. Nicméně mi spolehlivě poslala informace Vierka Kaštanová, takže využijeme tento informační zdroj a doufám že později se ozve i Martin nebo pošle SMS s nějakým upřesněním.
Vierka psala že dneska ráno byly obrovské organizační zmatky a nikdo nevěděl, kdy a jak pustí závod. Neustále prý vlétaly vrtulníky (ve zprávách ale informovali že právě vrtulníky nemohou létat) a sledovali jak to vypadá na trase, aby mohli odstartovat. Všichni motorkáři čekali na startu speciálu, autaři čekali v bivaku. Vierka dnes létala vrtulníkem (viz foto v galerii mix) a duny byly prý husté a to už jich viděla hodně. Byly prý velmi nepřehledné a vysoké. Celý den vládl v bivaku chaos, jsou mraky zraněných. Tím že pustili auta a kamiony pozdě do speciálu si zadělali na problémy, protože budou dojíždět pozdě v noci a podle Vierky nemají vůbec naději projet ty duny ke konci etapy. Prý snad (neověřeno) stahují kamiony z trati ale informace je neověřená ale pravděpodobná. Nikdo nic neví a nikdo nic nechce říct. Novináři odjíždějí dnes večer do Fiambyli autobusem, takže jsem přišel o poslední informační zdroj. Aktuální počasí bylo skvělé, jasno, sluníčko a mírný větřík. Na upřesňovací dotazy reagovala Vierka po relaci na Eurosportu (dnes opět "zajímavé" komentáře - na hustě popsaný list roadbooku, kam se nevešla ani ikona řekl komentátor Míka (?) že na jeho vkus je tam jen nějaká malůvka a málo informací). Co dodat? Doufám že po předvčerejším rychlokurzu roadbookové navigace tady na blogu jste jasně viděli vše, o čem jsem psal. V pravé části byly na ukázce v televizi pěkně vidět doplňující informace, varování o měkkém písku v délce 3km, skrytý waypoint atd. Dirk tam navíc vysvětloval a ukazoval kde je vzdálenost od předchozího, kde celková, kde je azimut atd.
Zpátky k informacím z bivaku. Na trati jsou stále jak motorkáři, tak čtyřkolkáři. Martin dělal v cíli rozhovor s J. Říhou pro rozhlas a prý mu říkal, že měl problémy jen s tou rukou a že to dneska bylo dost hrozný a musí jet opatrně a nesmí padat. Jinak prý neříkal nic o problémech s motorkou nebo navigací ale mluvil jen o té ruce. Ze známých lidí je zraněný F. Lopez a jeden motorkář je v komatu v nemocnici - Cristobal Guerrero. Ty fotky od Vierky jak přistává vrtulník a je u něj lehátko, tak to byl právě on. Američan Street se zraněným zápěstím odletěl domů ale Ivo si prý chodí povídat s nějakým Slovákem, který dělá fotografa pro J. Streeta. A já mám podezření, že to bude ten samý Slovák Miro, který dělal vloni kameramana pro tým Rally Panam a Destination Dakar, protože náhody neexistují. Zrovna dneska ráno jsem mu posílal vzkaz přes adventure rider, jestli tam náhodou není :) Nicméně prý povídá neuvěřitelné příběhy o těch motorkářích z USA a z Kanady. Vím že tam dělají skvělé akce, dlouhé offroad závody v pouštích a že J. Street s nimi vloni trénoval. Asi už víte že tedy zítřejší etapa odpadá a pojede se přesun v koloně - v 8h ráno se vyráží z bivaku. Asistence ale jedou až do následující etapy do la Raioja. Dost dobře nechápu, co tím jako je myšleno. Maratonská etapa po silnici? To jako že závodníci budou vystaveni opravdové zkoušce - jestli si po několika stech kilometrech (podle novinářského parkuru by měli jet 790km po silnici) večer zkontrolují pneumatiky a dolijí olej a vymění filtr? Né. To nemůžou myslet vážně. To je fraška. Nic proti zrušení etapy, jistě k tomu mají důvod ale ten maratonský bivak je pak jen opruz, nic jiného. Pochopitelně že tím pádem přijdeme o zajímavý závod v oblasti Laguna Verde v horách s výškou až 6879m na jih od plánovaného speciálu. Vierka dále psala že na fotkách je vidět tomečkova Tatra a je z ní celkem jasné, že je na kaši a závod pro ně skončil. Tomeček sám je celkem v pořádku, má jen pohmožděniny a odřeniny, nic vážného. Pokusím se zítra nahradit chybějící adrenalin z napínavého závodu nějakými zajímavostmi a můžeme udělat otázky a odpovědi, když vás něco bude zajímat. Pokud se něco dozvím z Chile, okamžitě budu informovat ale myslím, že dřív jak zítra odpoledne nebudu mít nové zprávy.
Nové fotky od Vierky jsou zde v galerii úplně na konci.
A nová zpráva dorazila jen jsem to poslal na blog. Je od martinových přátel Petra a "Pequeňi". Posílají fotky z pouště Atacama ale moc toho prý k vidění není, protože v poušti je jen prach, pásek a hrozné vedro. Martin prý trošku zakufroval a ozve se jak to půjde. Fotky najdete zde na konci v galerii MM.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Fakt diky za kazde zpravy ... stal se ze mne taky zavislak ... zanedbavam praci, rodinu, osobni zivot a neustale reloaduju tvuj blog a tracking na dakar.com. Kdyby to slo, tak prosim rekni Martinovi, ze je pro mne (a urcite i pro spoustu ostatnich) machr, a ze je super ho sledovat i ted, i kdyz nemuze jet naplno, a ze mu drzime pesti at dorazi do BA, a at z toho ma taky radost a uzije si to.
michigan

Unknown řekl(a)...

Tak to dnes musel byt poradny mazec, organizatori to s tou obtiznosti docela prehnali, zruseni 11 etapy je velka skoda, meli ji jen zkratit, ale asi si uz nevi rady a nechteji aby bylo jeste vice zranenych, uz toho maji urcite vsichni plne kecky. Nasi motorkari jedou fantasticky, drzte se a dojedte to ve zdravi.J@.

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

No náš známý (na BMW G650X) Simon Pavey ještě stále bojuje v dunách!