úterý 23. března 2010

Rallye Dakar 2011 bude dotřetice v Argentině a v Chile

Podle dnešního vyjádření organizátorů, bude i ročník 2011 pořádat A.S.O. v Jižní Americe. Závod se pojede jako obvykle od 1. do 16. ledna 2011. Pochopitelně ihned následují pozitivní reakce obou zemí. Podle tiskového vyjádření pro další ročníky organizátoři nepřestávají hledat nové projekty s možností návratu rallye do Afriky.

Pod čarou si asi každý může představit, co stojí za tímto rozhodnutím. Aspekty vidím zejména dva - Libye začátkem tohoto roku prakticky znemožnila vstup do země občanům EU v reakci na vývoj situace se Švýcarskem, což je záležitost, která se táhne od roku 2008. Tehdy byl ve Švýcarsku obviněn a zadržen syn libyjského vůdce Hannibal Kaddáfí za zbití služebnictva z Maroka a Tuniska a byl dokonce několik dnů ve vazbě. Libyie reagovala zadržením švýcarských obchodníků v Tripolisu a podivnými rozsudky v nejspíš vymyšlené kauze nezákonného podnikání. Další reakcí bylo stažení všech uložených peněz ze švýcarských bank a ukončení dodávek ropy pro Švýcarsko a také vyhoštění všech švýcarských firem. Bern reagoval zavedením restrikcí ve vydávání víz pro občany Libye pro země schengenského prostoru, na což reagovala Libye restrikcí vstupu občanům ze zmíněného schengenského prostoru, což prakticky znamená celou Evropu. Protože nějaké řešení situace nebylo na dohled, bylo by pro organizátory rallye nepředstavitelné, že by vůbec uvažovali o rallye v zemi, která je v diplomatickém sporu s téměř celou Evropou. Jiné severoafrické země, které by přicházely v úvahu jsou Maroko a Tunisko ale mezi nimi je naprosto izolovaná oblast Alžírska, kde rallye být nemůže a samotné pouště Tuniska ani Maroka na rallye největšího světového formátu nestačí. Mauritánie se bohužel aktuálně řadí mezi nepříliš stabilní země co se bezpečnosti týká a na východní straně jsou sice skvělé pouště z Lybie do Egypta ale vyřazením Lybie to ztrácí smysl. Je to prostě tak, že máme asi tři dobré lokality ale mezi nimi několik nepoužitelných a uvažovat o dalším leteckém mostu jako kdysi, je nesmysl.
Druhý a podle mě mnohem důležitější faktor je - VW.
Automobilka patří ke klíčovým sponzůrům rallye a představitelé koncernu se vyjádřili v tom smyslu, že pro ně má Dakar smysl jen v případě, že další ročník bude opět v Jižní Americe, kde se jim díky Dakaru otevřely neuvěřitelně zajímavé trhy zejména pro oblast užitkových automobilů. Už když jsem si četl tuto zprávičku, tak jsem si říkal, že na 99% je jasné, kde bude další ročník. Když k tomu přidáme ještě tu situaci s Libyií, tak je to celkem jasné.
Pro nás, kteří neustále doufáme, že se Dakar vrátí do Afriky, je to pochopitelně zklamání a věřím tomu, že to bude zklamání i pro některé týmy a jezdce ale i sponzory závodu. Naopak pro druhé to bude výhoda a jsou rádi.

Žádné komentáře: