neděle 3. ledna 2010

Etapa #02 - z bivaku

Čekám na zprávy z bivaku. Jezdci mají 276km na přejezd z cíle etapy do La Rioja, takže to nějakou dobu bude trvat. Měl by volat Martin a čekám i zprávy od ostatních motorkářů a Olina Bražiny.
Telefonát Martina (již upravený text pro tiskovou zprávu):
Trať dnešního závodu vedla kamenitým terénem a nebyla vůbec typicky „dakarská“. Jezdcům rozhodně nepomáhalo ani počasí, vydatný déšť od startu do první tankovačky, hustá mlha a mokrá trať znamenaly nebezpečné situace. Martin Macek po dojezdu do cíle vyjádřil mírné zklamání, protože podle jeho slov „přijel s jinými ambicemi“ ale myslí si, že teprve zítra „začneme válčit“. Na dnešní trati měl pád, motocykl přehodil přes kamennou zídku a ulomil přední blatník, ale nic vážnějšího se nestalo. Povrch byl kluzký s kamenitým podkladem a podle jeho slov byla i chyba, že na tu dnešní etapu nevyměnil pneumatiky za nové. Motorky prý nevypadají jako po dakarské etapě ale po nějakém motokrosu u nich ve Smržovce. Po pádu jel pochopitelně trochu opatrně a ubral plyn, což je takticky v pořádku – Dakar je teprve na začátku, a kdyby někde urazil přístroje v kokpitu nebo vážněji poškodil stroj, ztrátu by nemusel dohnat. Jel dnes na pomalejším převodu a bylo to prý v pořádku. Fretigne naopak měnil převod do rychla a před startem mu říkal, že pojede naplno. Zdravotně je i po pádu v pořádku, maličko cítí záda, ale není to nic vážného a zítra bude opět závodit ze všech sil. Cítí, že se blíží poušť a že závod opravdu začne až za pár dnů.

Aktualizace: Zpráva od Honzy z bivaku: Dnes pršelo, doslova lilo. Byla děsná zima. Byli jsme mokří skrz naskrz. Speciál byl náročný. V horách taková mlha, že nebylo vidět ani na 5m! Teď v Rioje vedro k padnutí. Nemohl jsem napsat dřív, 150km od cíle speciálu nebyl ještě žádný signál. Motorka je bez zadní brzdy, urazil jsem jeden senzor na ICO, vytekly mi oba tlumiče. Martin má jen uražený blatník. Motory a vše podstatné je ale v pořádku!

4 komentáře:

daník řekl(a)...

Mazec..tahle etapa už začala startovní pole pěkně třídit. A to je teprve začátek..aby si pak kluci v těch dunách pak nezačali nakonec libovat :) Martin docela štěstí asi a Honza tomu pěkně dal, ta motorka ho nebude mít ráda.. :)) Hlavně, že sou naši plus mínus ok a technika se dá do kupy.
V kamionech mi nějak chybí Lipraisova Tatra....

Bobus řekl(a)...

Nějak mně nefunguje CHECKPOINTS na stránkách dakar.com. Vám to "ukazuje" nebo taky ne?
Bobus

mxmaki řekl(a)...

fungují jen celkové výsledky, když v home klikneš na odkazy v rámečku standings, ale i ty občas vypadávají, jinak je jediný zdroj informací livetracking, kde ale občas některý jezdec není

K-Mart řekl(a)...

Chlapi, držte se, závod teprve začne!