pátek 16. ledna 2009

Etapa 12 - poslední zprávy a Etapa 13 - první zprávy.

Mluvil jsem telefonicky o půlnoci s Vierkou a říkala, že dnešní etapu zastavili na 175. km. Uvízlá auta na trase se snad podařilo dostat z písku. Na Eurosportu ukazovali stránku z roadbooku, kde bylo to místo kde havaroval Sainz. Český komentář byl čistě vizuální, tak jsem si přepnul záznam UPC na anglickou verzi a pustil jsem si to znovu a ejhle - oni tam říkají že to místo v roadbooku bylo označené reco týmem takto "!!" s poznámkou "přejeď suché koryto řeky". Pokud tam spadli opravdu na tom místě podle roadbooku (a nezkrátili si trasu) tak to je dost problém, protože označit takovou strž jen !! a poznámkou že se jede přes koryto řeky je nesmysl. Hodně divné je, že tam byl jen Sainz a Roma. Roma evidentně jel za VW ale jestli si to Sainz střihnul jinudy, tak se není čemu divit. Tahle rallye je celá postavená divně, jezdí se prakticky po cestách, kde se nedá moc předjíždět, terén ani neumožňuje jízdu pořádně offroad. Správná rallye vypadá tak, že člověk může hledat svojí trasu mezi dunami (například) v šířce několik kilometrů bez omezení. Prostě jeď rovně přes dunové pole kurz ten a ten 30km. To je pouštní rallye. Tady je vlastně dost úzká trasa, kudy musí všichni jezdit. Možná to chtěl Sainz zkusit jinudy, kdo ví.
Ještě jedna zajímavost z adventure rideru - Annie Seal (mimo jiné jsem o ní psal v článku o princeznách dakaru před pár dny) volala mobilem domů do švédska, že zůstala viset na speciálu na 248km, asi pět kilometrů od cíle etapy v nějaké strži a nemůže se odsud dostat, Prosila aby z domova kontaktovali někoho v bivaku jestli by jí nepomohl. Volala všem lidem co měla kontakty v bivaku ale nešlo tam vůbec spojení (to víme, Eurosport se snažil marně dovolat Martinovi). Má prý drobné zranění na rameni a koleni alenic vážného. Také jí došel benzín tak si pro něj došla pěšky do nějaké vesnice ale tam jí nepomohli s motorkou. Už tam snad pro ní někdo zajel ale je to teda story. Nechápu proč nevolala přes iritrack.. Že by měli ve sledovacím centru ERTF taky "padla"? Možná že kdyby volala tak by tam poslali sběrku a vypadla by ze závodu. To nevím.
Jen pro doplnění, její blog je zde: http://anniedakar.wordpress.com/ Jestli umíte anglicky (nebo švédsky), tak jí tam napište vzkaz. Určitě to potěší každého závodníka! Je to v části "about" dole.


Horší zpráva ovšem je, že dojde opět ke zkrácení zítřejší (tedy dnešní) etapy číslo 13. Odpadne úvodních 324km a pojede se tedy z km 324 do plánovaného cíle (pokud ovšem neustřihnou konec jako obvykle). Na webu dakar.com pochopitelně mají dávno padla, takže nějaké informace dnes nehrozí a visí tam stále opsané původní popisky trasy. Nicméně trasa připomíná WRC, jede se po pampě, spousta vegetace, nějaké ty kaktusy a mělo by to být jak na rallye argentina. Od původního CP4 do konce je to kombinace různých šotolin a kamení a bude to asi pěkně rychlé.


Žádné komentáře: