čtvrtek 15. ledna 2009

Etapa 12 - informace a zprávy

Martin ze startovní pozice na 35. místě jede na 62.km (CP1) na 16. místě. Čas průjezdu (+2:19min) odpovídá tabulce posis, takže je to v pořádku.
Ovšem v pořádku není dnešní (opět) změněná trasa. Tuhle to bylo kvůli asi "příliš hezkému počasí" a dnes je důvodem "archeologické vykopávky objevené před měsícem na místech plánované trasy". Pochopitelně že se takové věci neví před pár dny, nebo týdny. Nebudu to radši komentovat. Nicméně zkrácení je o 30km a doufejme že "vykopávky" nejsou právě v těch nejzajímavějších dunových pasážích. Nemůžu si pomoct ale ta organizace se mi nelíbí.
Právě psala Vierka SMS, organizace prý silně skřípe, rozsah závodu a obtížnost etap je prý evidentně nad možnosti organizátorů, samé zmatky, změny, nikdo nic neví... Dneska tam prý příšerně leje. Ředitel závodu prý včera ani nevedl briefing, jen tam stál a nic neříkal. Penalizace se prý rozdávají podle toho, jak se zatváříš, změny trasy jsou neustálé. Ale bohužel řada ročníků v Africe nebyla organizačně o moc lepších, 100% zajištěnou akci se povede udělat málokdy i tam, kde to mělo tradici a spousty vyzkoušených a ověřených lidí. Tady se to jede poprvé a rozsah závodu určitě překvapil hodně lidí, kteří si třeba mysleli, že to "nějak půjde".
Fretigne na CP1 vedl, Martin je průběžně 15., Jakeš 24., Froněk 34., Pabiška 45.,
Fretigne je na CP2 3., Jakeš 20., ten ale startoval před Martinem, takže si počkáme a uvidíme. Tak Martina vidím na 30. místě. Jakeš 24. Froněk 29. Pabiška 43. V oblasti prý hustě leje. Před pěti minutami jsem měl telefonát z doprovodného vozidla Destination Dakar od kameramana Jonaha Streeta. Prudkost deště je prý překvapující.
Podle mě tracking nefunguje správě. 164. km se neobjevuje nikdo ale na 191.km naskočilo 11 prvních.
Martin na 191.km 28. místo, Jakeš 25. Froněk 32. Fretigne se trošku propadá - jede 11.
V cíli etapy je Despres a minutu za ním Coma. Třetí je aktuálně španěl Farres Hiell! Casteu je tedy čtvrtý a za ním Lopez. Despres v cíli za 3h57min! V cíli je i Fretigne na 6. místě. Připravte si prsty na F5, ti s ohnivou liškou aktivujte reloader a jdeme na to!!!
Docela šokující je že Carlos Sainz má opravdu na Dakaru smůlu. Pilota i navigátora vozu 301 přivezla do bivaku helikoptéra a řekl bych že šéfa jejich týmu právě připojují na resuscitační přístroje a z faxu leze výpověď... Podle dakar.com jim auto sletělo do nějaké strže a navigátor má zraněné rameno.
Na CP2 byl Zapletal s Ouředníčkem na 9. místě. Tak to nečekali určitě! V kamionech jel na 137. km Lopais na 4. a De Azevedoi na 5. místě.
Martin je v cíli aktuálně na 19. místě, Jakeš na 23., Froněk 34 a Pabiška na 44. místě.
Takové umístění by Martina dostalo do druhé desítky v celkovém pořadí!!! SUPER!
Na webu dakar.com právě psali o smůle řeka V. Orfanose na Hondě. Startoval 99. do dnešní etapy, na CP1 jel na 68. místě a 93. na CP2. Pak udělal "malou" navigační chybu na 154. km, která ho dovedla zpátky na 71. km dnešní etapy. Takže je zpátky na trati, tam kde byl dááávno předtím a opět míří směrem k CP2. Stane se... :)
Nani Roma měl nějakou poruchu a zůstal na hodinu viset na trati. Takže je velmi pravděpodobné, že nejrychlejší Mitsubishi v dnešní etapě by mohl být Zapletal-Ouředníček.
Náš známý na cestovním BMW G650X Simon Pavey dorazil do cíle etapy na slušném 45. místě.
Jinak - pro informaci - zjistil jsem že dnešní třetí v pořadí Farres Guell je jeden z dalších nosičů vody pro Villadomse a Comu. Jede v jejich týmu a do Desert Rose byl zařazený omylem (jako snad polovina startujících).
Martinův týmový kolega (specialista na písek) Willemsen dojel dnes 16. Týmová dvojka Fretigneho - Marchini odstoupil.
V cíli je i Zapletal - Ouředníček a dojeli na osmém místě, což by bylo celkově 7. pozice a nejlepší Mitsubishi dnes v závodě. Myslím, tohle nikdo z nich nečekal.

31 komentářů:

Unknown řekl(a)...

ja ho mam 14/15, coz bude aktualizaci tech seznamu, ale vic me "stve" ze zas asi doslo ke zmene trasy .. viz me "prispevky" pod starsim clankem ..

Unknown řekl(a)...

hmm tak dneska ne mlha, ale archeologove .. nojo bude sprint

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

Aha, na posis je sice 28 ale čas tam má správný, takže fakt jede 16. Změna trasy - nevěřím že bude nějaká etapa beze změny. Fakt ne.

Unknown řekl(a)...

jinak k tomu poradi .. 28 projel podle hodiny prujezdu .. obcas se jim posis prepne z vysledkoveho rezimu do sledovani kontrolniho bodu .. no ted musim za praci .. ach jo :-) zatim nashle, nastesti se blogspot dobre cte i iphona

Anonymní řekl(a)...

To nošení vody volkswagenu a ktm mi přijde trapný...Vím že zakázat velký fabrický týmy nejde ale pak to kazí dojem z férovosti. Já bych ten závod rozdělil na kategorie Barbie(tovární týmy) a Hardcore(ostatní). Jinak samozřejmě fabrikanty nechci shazovat jsou to profíci ale třeba o to víc mě překvapil J.Street když jsem se dočetl o jeho práci brusiče betonu.
A když jsem na jeho stránkách viděl to zázemí jednoho pickupu tak mi přišlo že přijel na krajskej přebor:-). No škoda že odpadl. Jinak držím palce Martinovi i tomuhle webu u kterého sedím dnem i nocí. Aleš Exler

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

Určitě o J. Streetovi budeme vědět víc. Jeho kameraman se ozval a pošle nějaké informace o zázemí a vůbec přípravě. Myslím si, že z pozice amatéra dával továrním jezdcům docela najevo, že se s ním musí počítat a to nečekali ani náhodou.

Anonymní řekl(a)...

Ono asi zvladat takovouhle mega akci musi byt fest nater, obzvlaste kdyz to delaji poprve a netusi mrte veci. Snad ty dalsi rocniky vic vychytaji. Tezko takto dopredu mohl nekdo vedet jak to budou zavodnici zvladat. Asi se ten teren i meni dle pocasi.

michal řekl(a)...

Jonah Street: Na anglickom eurosporte hovorili, že z KTM mu ponúkli pozíciu "nosiča vody" pre Despresa, ale odmietol, pretože mu chcel konkurovať. A išlo mu veľmi dobre, len čo je pravda.

Organizácia: To že je Dakar v novom prostredí ASO neospravdlňuje. Zmätky boli v Afrike riadne, ale to čo je v Južnej Amerike už naozaj presahuje všetky medze. Nie som naivka a nečakám, že dôjde k nejakým razantným zmenám, alebo poklesne záujem súťažiacich. ASO by si však mala zamiesť pred prahom a zymaslieť sa čo vlastne chcú. Či najťažšiu rally na svete, ako to radi proklamujú a potom robia presný opak toho čo sľubovali. Alebo "obyčajnú" komerčnú súťaž, ktorá má za cieľ len dostať čo najviac peňazí zo štartujúcich a uchmatnúť si čo najväčší mediálny priestor. novu tvrdím, že napr. Tuniská rally je lepšie organizovaná a atraktívnejšia ako Dakar, médiá však o ňu nemajú záujem.

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

No podle mě to spíš s tou obtížností přehnali. Viděli jste včera ty kamiony na 10. etapě? Copak to mohli projet s reco týmem? Nechápu. Prostě to přehnali a tím se to hroutí organizačně.

michal řekl(a)...

Som žasol, ako pekne jeden MAN "slajdoval" dolu svahom otočený bokom. Čakal som, či sa položia, ale stáli pri nich všetci svätí.

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

Já si jen říkal že na místě toho spolujezdce na pravé straně kabiny bych se rozhodně nechtěl nikdy octnout :)

michal řekl(a)...

Martin je tam a ako inak 19. :-)
A Ivo Jakeš (zatiaľ) 21. pekne, pekne...

Unknown řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown řekl(a)...

Ach jo, Carlos to zase nezvladl dotahnout az do cile. To me mrzi, hrozne jsem mu to letos pral a mel tak dobre naslapnuto na vitezstvi...

Unknown řekl(a)...

carlos ma smulu, ale vsimli ste si ze diky jeho odstoupeni a tomu ze dneska pojizdeji palika, posouvaji se zapletal s ourednickem na devate misto v autech? to je neuveritelny, maji dobry auto, ale neni uplne nejmladsi a tipoval sem je tak kolem dvacitky .. tomuhle by myslim neverili ani oni sami ..

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

No ale neuvěřitelný je, že by Mitsubishi mohlo být na třetím ale určitě zatlačí hummer...

Anonymní řekl(a)...

Paráda, paráda, to umístění, já už nemám slov, abych vyjádřila tu radost a obdiv a radost a obdiv a tak... To je úžasný! Ivana

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

Vynikající. Na druhou stranu - jestli pršelo, tak ti vpředu měli určitě z písku takový mlat, po kterém se jezdí skvěle. Ovšem ti vzadu, co to měli rozježděný, to nezávidím.
Sainz - prostě ten Dakar mu nejde a nejde. De Rooy drtí Čagina... Je to docela zajímavý. Gordon tlačí - 12 minut ztráta na 191.km je třetí. To je deset minut na De Villierse. Uvidíme.

Unknown řekl(a)...

jeste k plechovkam .. na dalsim mezicase vypadnul roma s mitsu a taky posledni bmw ... treba se rozjede, ale zapletal je ted nejlepsi mitsu na trase a je prubezne sedmej celkove .. neuveritelne ...

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

To je neuvěřitelný. Jinak Machus je v cíli, Ztratil půl hodiny ale to je OK.

Unknown řekl(a)...

Tak to je fakt neuveritelne, jak se ty auta sypou. Ale pockal bych na hodnoceni az do cile etapy. Nakonec to Zapletal dotahne na bednu. :-)

Anonymní řekl(a)...

tak to je husty s tema klukama v Pajeru! SUPER! Vubec me nenapadlo ze by se neco mohlo takovyho stat kdyz jeli furt nekde na 25. (myslim)

Martin je borec.. doufam ze ruka drzi... a Machus to je jasny - od nej se to od chudaka ale ceka ne? Il Matadore Grande...!

A jen at Chééérááárdus tem ruskejm hochum trochu zatopi... ale asi to nebude stacit... to me mrzi.. i kdyz starej de Rooy zase az takovej sympatak nebyl...

Spijker

Anonymní řekl(a)...

hlavne at jim pajero vydrzi...! a mARTIN TAKY - nebourat a trpet s rukou az do konce... a bez zavad na moto :) !!!

Anonymní řekl(a)...

... a taky uz nikde nestavet na polivku s bagetou !!! ... Buenos Aires se bude moci nadlabnout jak chce !!!

Anonymní řekl(a)...

Jinak - pro informaci - zjistil jsem že dnešní třetí v pořadí Farres Guell je jeden z dalších nosičů vody pro Villadomse a Comu. Jede v jejich týmu a do Desert Rose byl zařazený omylem (jako snad polovina startujících).
TOMÁŠI, CO TO ZNAMENÁ, ŽE "DO DESERT ROSE BYL ZAŘAZENÝ OMYLEM"? ŽE TAM NEMAJÍ CO DĚLAT, ŽE NA TO NESTAČÍ? Ivana Hroch se ptá, díky.

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

Ne, v seznamu startujících je uvedeno za jaký tým ten který člověk jede. U něj tam bylo Desert Rose ale to je blbost,jede za KTM Repsol tým. Prostě občas je ve výsledcích uvedeno jméno a za jaký tým ten člověk jede. A jsou tam často chyby. Podle toho se dá poznat, že třeba tohle je člověk, který jede ještě s tím a s tím...

Anonymní řekl(a)...

Ještě že se u Martina v ničem nepletou, doufám. startovní číslo 19., pozice 19. Jj, už se těším na cíl. Ivana zdraví

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

Ano, číslo 19, dnes 19. a celkově 19. :)

michal řekl(a)...

Fretigne sa nám síce o jednu priečku prepadol, stále je to však na bedňu. Krátky pohľad do histórie hovorí, že naposledy v roku 2000 nepatrili prvé tri priečky jazdcom na KTM. Od r. 2001 to bola jasná dominancia rakúšanov, najbližšie k pódiu mala Yamaha v r.2005 (Fretigne) a v r.2007 (Rodrigues) - obaja skončili na piatej priečke. Z víťazstva sa Yamaha radovala naposledy v r.1998 a bol to posledný triumf Peterhansela v jednej stope.

Pre zaujímavosť, najlepšie umiestnenie pre Hondu za posledných 10 rokov je ôsme miesto Campbella v r.2001 a takisto ôsme miesto Bethysa v r.2007.

Cagiva figurovala vo výsledkovej listine naposledy v r.1997.

Anonymní řekl(a)...

No dneska to byl masakr. Uplně jsem zíral, huba mi netěsnila. :)Naši jedou skvěle. Ty kopce písku jsou příšerný to jsem ještě neviděl ani v TV. Držím všechny palce at se to už jenom zlepšuje... Michal "Hiff"

Unknown řekl(a)...

jo zrovna koukam na zaznam .. deset plechovek na jednom piskovisti .. kdo projel je nahore, zbytek tam asi jeste valci .. snad to kvuli tomu zas nezkratej .. ale je to fakt maso .. jak roma malem skocil na sainze to bylo taky dobry .. no zustanu jen u koukani, po silnici pekne 80 .. safra kdy ze bude jaro? :-)