sobota 17. ledna 2009

Bivak no. 13 - noční zprávy

Pokud jste neslyšeli Martina na Eurosportu, tak se vám bude třeba líbit krátký (opravdu) rozhovor, který přepíšu za chvíli. Ještě něco málo informací, které jsem mezitím pročetl z různých zpráv a vzkazů. Především co se stalo Lopezovi, který svým výpadkem také pomohl Martinovi (a všem dalším) posun o příčku dopředu. Poměrně obsáhlá zpráva říká víceméně že Lopez měl prostě smůlu a odešel mu na začátku dnešní etapy motor - a to tak, že úplně. Takže prakticky celou cestu ho musel táhnout nějaký jiný chilský závodník až do cíle. Bude smět nastoupit zítra do závodu ale startovat bude z poslední pozice. Dost velkou porci smůly si vybral Lopez už v 10. etapě, kde inkasoval klasickou 4 hodinovou penalizaci za to, že se neobtěžoval hledáním posledního WP a napálil to do cíle, stejně jako ambiciózní polský závodník Czachor a mnoho dalších. To je to místo, které popisoval v rozhovorech na dakar.com Coma, Despres a Viladoms a v našem rozhovoru i Martin - ta obří duna, kde byl waypoint opravdu umístěný na nesnadném místě a kde Martin ztratil 38 minut a 60km. Lopez v tisku argumentoval, že podal jménem "postižených" jezdců protest, který později neuznali a ohodnotili právě tou penalizací, protože podle regulí smí protest podávat pouze jednotlivci ale ne nějaké skupinky jezdců. To je klidně možné, ale zkrátka ten WP neměli a můžou se hádat jak chtějí, je to podobné jako s katarským BMW. Pravidla jsou v tomhle směru jasná a ten WP byla past, do které se chytli. Tečka. Takže po desáté etapě jel až z patnáctého místa a propracoval se na páté, ovšem dnes to byla technika a může být rád, že projel vůbec cílem. To je prostě Dakar a i když se to organizátoři snaží usnadnit, tak populárnímu, téměř místnímu jezdci, prostě chybělo štěstí. Podobnou smůlu měl dneska poslední kamion řízený českou posádkou a nemám informace, jestli se jim podařilo dostat ho do cíle nebo ne.
Od martinových fanoušků ze Železářství U Blacka ze Smržovky přišla fotografie vylepšené nástěnky a poutače, který upozorňuje kolemjdoucí na to, jak Martin reprezentuje jejich město. Pochopitelně ho všichni zdraví. Mimochodem, dneska jsem se ptal, jestli si přečetl alespoň část těch vzkazů, které mu vytištěné do bivaku dovezl jeden z jeho sponzorů. Říkal že četl jen asi deset minut včera večer před spaním a že to je tak skvělé, že si to nechá svázat. Je strašná škoda že tam měli tak špatné komunikační možnosti a nemohl si přečíst ty vzkazy každý den. Ale už fakt, že o nich věděl, určitě pomohla a děkuje za to. Nakonec to si za chvíli přečtěte v rozhovoru.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Jj, Tomáši, co je to chvíle?! Mně už se chce spát :-(, zítra jdu do práce, a jsem hrozně zvědavá Ivana :-)

Unknown řekl(a)...

hmm taky sem zvedav ... hlavne za co dostal martin 15 min penale .. predpokladam ze rychlost .. nastesti ma jeste rezervu a ta dvacitka mu vydrzi :-)

Unknown řekl(a)...

tam se zas vubec asi dejou veci .. roma dneska vyhral auta, ale celkove se propad na desatej flek .. penale tam napsany nema .. no treba se jeste neco dozvime zejtra ..

Anonymní řekl(a)...

No jo, nedá se nic dělat, musím do peří. Tak si o tom nechám zdát a přečtu ráno. Už teď díky, Tomáši. Ivana